Cómo conservar os cogomelos

COLLEITA DE COGOMELOS. CONSERVACIÓN


cociña con cogomelos e colleita de cogomelos en galicia

Recordade que so se deben recoller os cogomelos que reconozcamos con total seguridade, ao fin e o cabo, van a acabar na nosa mesa, e esto débese tomar sempre con prudencia. A limpeza das setas débese realizar con moito coidado, eliminando os restos de terra ou arena antes de botalas ao cesto, pois logo complicarase esta labor. Unha vez en casa limpalos ben con auga e preparalas para a súa conservación o máis rápido posible, pois como xa temos dito anteriormente, son un producto moi delicado e non é convinte deixalos na nevera durante máis de unhas horas. Aquí van unhas pautas de conservación de este producto.


1.- Preparación dos cogomelos

 Limpar ben as setas, poñer nunha pota con auga e un pouco de vinagre. Cando ferva a auga, engadimos os cogomelos e deixamos 1minuto, escurrimos, deixamos enfriar e para a neveira. Con este blanqueo conseguimos que non se agusanen as setas e que se manteñan en bo estado durante uns días .


2.- Secado de setas


Algunas setas consérvanse moi ben en seco de forma deshidratada, como por exemplo os Boletos, Cantharellus, Senderuelas, etc.

Para este proceso as setas deben recolectarse en días secos e non se poden lavar nin escaldar con anterioridad.
Cortar as setas grandes en láminas de medio centímetro, poñer en unha bandexa 5 ou 6 papeles de periódico; sobre estos, poñer papeles de cociña e colocar as láminas dos cogomelos encima. Hai que darlles a volta cada día ou cada dous. Cando as setas están secas poñense nunha bandexa de forno ca porta entreaberta a 45º durante unha hora.
Despois recomendase gardalos en tarros herméticos. 

cociña con cogomelos e colleita de cogomelos en galicia

3.- Conxelación

En xeral, as setas non son boas para conservar conxelados, debido ao seu alto porcentaxe  en auga que conteñen. A textura sofre moito con este proceso, volvéndose blandos e secos. Non obstante debido á comodidade  de uso dos alimentos conxelados, intentaremos que perdan o menos posible con unha serie de consellos.

Para que a sau textura non sufra tanto,debemos eliminar a maior cantidade de auga antes do proceso de conxelación, para conseguilo podemos aplicar dous métodos:


Blanqueo.- Consiste en lavar ben os cogomelos, escaldalos durante un minuto en auga fervendo, escurrir e conxelar en bolsas. Cada bolsa levará a cantidade necesaria para unha comida.

Refogado.- Con aceite ou manteiga. Lavar ben as setas, cortar en pequenos trozos e refogar dous minutos en aceite fervendo. Deixar enfriar e conxelar en bolsas.

4. Tipos de conserva

– Conservas en aceite. Enchemos un bote de cristal hermético cas setas escurridas e frías, obtidas no proceso anterior e cheamos con aceite. Cerramos herméticamente.
– Conservas en vinagre. O líquido que temos na pota, na que preparamos as setas, fervemos 5 minutos máis e deixamos enfriar coa tapa posta. Enchemos un bote de cristal limpo cas setas e botamos o líquido. Ao final engadimos un dedo de aceite e cerramos o bote hermeticamente.

cociña con cogomelos e colleita de cogomelos en galicia

7.- Licores de setas